Nieuwbouw met sandwichpanelen voor Stadsarchief Amsterdam

In het kort

Bouwjaar: 2019
Toegepaste panelen: FALK 1060 WB

Stadsarchief Amsterdam breidt haar opslagruimte uit met een volledig energieneutraal depot.

De nieuwe bewaarplaats voor Stadsarchief Amsterdam biedt met een vloeroppervlakte van ruim 3.000 vierkante meter ruimte aan 45.000 strekkende archiefmeters. Bij het ontwerp en de realisatie is sterk ingezet op duurzaamheid. Het gebouw wekt minimaal evenveel energie op als dat het verbruikt. Dit komt door de toepassing van zonnepanelen, onder meer op de gevels. De sandwichpanelen van FALK functioneren hier als drager van de zonnepanelen. Ook in materiaalkeuze is bewust gekozen voor sandwichpanelen. Het beheer en onderhoud hiervan is zeer minimaal. De FALK 1060 WB gevelpanelen zijn toegepast in de kleur HPS Raven.

Efficiënt beheer wordt ook gerealiseerd door het gebruik van één standaard set dozen waarin de documenten verpakt zijn. De archieven kunnen daarmee aaneengesloten bewaard worden. In het depot worden strenge klimaatnormen gehanteerd. Zo blijft de temperatuur tussen de 13-18 graden en is de luchtvochtigheid tussen de 40% en 50%. Dat heeft een positief effect op het behoud van de documenten.

In het nieuwe depot worden archieven van Amsterdam van na 1811 opgeslagen. In dat jaar werd iedereen in Nederland opgeroepen zich met een achternaam te registreren bij de gemeente.

Ontwerp door: Cepezed
Realisatie door: BAM Bouw en Techniek
Montage door: Hardeman Isolatie
Fotografie door: Rutger van der Laan

W W

Stel uw vragen

Maandag om 07:30 zijn wij weer bereikbaar: