Een luchtdichte gebouwschil is belangrijk!

img

Gepubliceerd op

De overheid stelt in het Bouwbesluit een aantal eisen aan de energiezuinigheid van woningen en gebouwen. De luchtdichtheid van een gebouw is hierbij van groot belang.

Vanouds voldoen de sandwichpanelen van FALK aan de eisen van het Bouwbesluit. Deze eisen ten aanzien van luchtdichtheid zijn verdeeld in 3 verschillende luchtdichtheidsklassen:

 Klasse

 Prestatie

 Opmerking

 1

 Basis

Voldoet aan Bouwbesluit, geen bijzondere eisen

 2

 Goed

Energiezuinig bouwen

 3

 Uitstekend

 Passief bouwen, zeer energiezuinig bouwen

De overheid stelt in het Bouwbesluit een aantal eisen aan de energiezuinigheid van woningen en gebouwen. De luchtdichtheid van een gebouw is hierbij van groot belang.

Luchtdichtheidstest!

Recent heeft FALK de panelen getest op luchtdichtheid om ervoor te zorgen dat we het assortiment beschikbaar hebben in de hoogste klassen. De panelen worden tijdens deze testen onderworpen aan een winddichtheidsonderzoek. De sandwichpanelen worden gemonteerd tegen een kast die een over- en onderdruk kan maken, waarbij luchtlekken in beeld gebracht worden. Met deze resultaten konden we gericht actie ondernemen om de luchtdichtheid van de panelen verder te verbeteren.

Verbluffende resultaten!

De resultaten waren verbluffend. Al de panelen die als dak- of gevelpaneel worden gebruikt, vallen na enkele minimale wijzigingen in luchtdichtheidsklasse 3. Dat betekent dat het luchtverlies per lengtemeter naad is teruggedrongen tot minder dan 0,001 liter per seconde!

Enkele wijzigingen

Om te komen tot de maximale score op luchtdichtheid, worden er enkele wijzigingen doorgevoerd aan de panelen. Het type celband dat bevestigd wordt in de aansluiting van de panelen, zal worden gewijzigd in een bandje dat is afgewerkt met een glijfolie. Dit heeft als voordeel dat het bandje zelf luchtdicht is én dat het paneel er bij montage makkelijker overheen glijdt. Bij enkele panelen wordt ook de positie van het celband gewijzigd.

Laatste nieuws