Sandwich panels with a green edge

FALK Bouwsystemen is in de kern een producent van sandwichpanelen. We zijn in staat om een kwalitatief hoogwaardig product te leveren waarbij design en functionaliteit perfect samengaan. Een sandwichpaneel bestaat uit twee buitenlagen van staal met een isolerende kern van isolatieschuim (PUR of PIR). In nauwe samenwerking met zijn leveranciers heeft FALK een doorbraak weten te realiseren in de duurzaamheid van dit isolatieschuim zonder in te leveren op de kwaliteit van de panelen. Het duurzame isolatieschuim van FALK heet FIBON®. Onderstaand vindt u een antwoord op uw vragen over duurzame sandwichpanelen.

Wat is FIBON® schuim?
Bij sandwichpanelen met een FIBON® isolatiekern, wordt gebruik gemaakt van biologische grondstoffen voor de productie van het schuim. Hiermee wordt het gebruik van fossiele grondstoffen als aardolie en aardgas verminderd of zelfs geheel vermeden. Biologische grondstoffen zijn, zolang duurzaam geteeld, eindeloos voorradig op onze planeet. Hierbij wordt goed gelet op de sociale normen en de milieunormen. Zo worden er geen grondstoffen gebruikt die in ecologisch waardevolle gebieden zijn geteeld. Erg goed werkt het gebruik van restproducten uit de landbouw, bosbouw en voedingsmiddelenindustrie.

Hoe werkt het?
In samenwerking met zijn leveranciers heeft FALK Bouwsystemen een duurzaam isolatieschuim weten te realiseren. Hierbij worden fossiele grondstoffen in het bestaande productienetwerk vervangen door biologische grondstoffen met een duurzaamheidscertificaat (ISCC, RSPO en compleet in overeenstemming met de Europese RED-norm). In het begin van het productieproces worden de grondstoffen al ingezet en met behulp van een door TÜV SÜD gekeurde certificeringsmethode toegewezen aan de betreffende sandwichpanelen. Deze panelen dragen bij aan duurzame ontwikkeling door te besparen op fossiele grondstoffen en de uitstoot van broeikasgassen (met name CO2) te verminderen. Het schuim waarin deze hernieuwbare grondstoffen zich bevinden wordt FIBON® genoemd. Gebouweigenaren ontvangen een certificaat dat aantoont dat de toegepaste sandwichpanelen uit FIBON® schuim bestaan.

 

Hoeveel CO2 bespaar ik bij gebruik van FIBON®?
De berekeningen van de CO2-besparing bij gebruik van FIBON® ten opzichte van normaal schuim liggen momenteel ter toetsing bij een derde partij. De eerste schattingen tonen echter aan dat de CO2 besparing door de toepassing van biobased grondstoffen bij bijvoorbeeld 1 M2 golfpaneel 80 mm neerkomen op 2,26 kg CO2eq. Ter vergelijking: bij de verbranding van 1 liter benzine komt 2.8 kg CO2eq vrij.

Wordt FIBON al toegepast in de praktijk?
FALK producten met FIBON® schuim zijn vanaf 1 februari 2017 beschikbaar en worden sindsdien geregeld toegepast. Een mooi voorbeeldproject is de huisvesting van de stichting ANNE. Dit gebouw, wat duurzaamheid ademt, is ook uitgerust met FALK Sandwichpanelen die voorzien zijn van een FIBON® isolatiekern. Ook architecten die zich bezighouden met BREEAM certificering kennen grote belangstelling voor FIBON®.

Heeft het gebruik van FIBON® schuim gevolgen voor kwaliteit?
FIBON® vervangt de fossiele grondstoffen uit het bestaande productienetwerk. Dit heeft verder geen wijzigingen voor de kwaliteit van de eindproducten. Keuringsinstituut TÜV SÜD ziet nauwkeuring toe op de kwaliteit, oorsprong en de werkwijze van FALK en zijn leveranciers.

Zijn al de sandwichpanelen van FALK verkrijgbaar met FIBON® schuim?
FIBON® schuim is verkrijgbaar in het volledige assortiment sandwichpanelen van FALK. Geef uw wensen aan bij de verkoopadviseurs van FALK en zij helpen u graag verder.